Veel gestelde vragen

Alles wat je altijd al wilde weten over cider

Wat is Cider?

 Cider is een drank die bekomen wordt door het vergisten van appelsap. Dit appelsap kan afkomstig zijn van eetappels, zoals Jonagold of Mooie van Boskoop. Vaak wordt ook sap van ciderappels toegevoegd. Ciderappel is eigenlijk een verzamelnaam want binnen de ciderappels vind je bittere appels, bitterzoete appels en zure appels.

Hoe wordt cider gemaakt?

Er zijn verschillende methodes om cider te maken, elke methode geeft een ander resultaat. Daardoor vind je in cider een erg gevarieerd aanbod.
We zetten enkele belangrijke methodes op een rijtje

De "cidre bouché of "Keeving" methode. De meest traditionele methode voor het maken van cider gaat als volgt:

  • Appels, typisch een mengeling van eetappels en meer bittere "cider" appels, worden geselecteerd en verhakseld

  • De verhakselde appels worden geperst tot een ongefilterd appelsap. Dat heet most

  • Deze most wordt vergist in een open tank. Meestal worden hiervoor champagnegisten gebruikt. Soms wordt ook helemaal geen gist toegevoegd en verloopt de gisting op basis van wilde gisten in de lucht. De gisting verloopt heel langzaam op een heel lage temperatuur.

  • Tijdens de gisting zal de pectine in het appelsap langzaam een koek vormen die alle onzuiverheden uit de cider verwijdert. Die koek wordt door het gist omhoog geduwd en heet "chapeau brun"

  • Wanneer het juiste alcoholpercentage is bereikt, zal men ervoor zorgen dat het most geen zuurstof meer krijgt. Hierdoor kunnen de gisten zich niet meer voortplanten en komt de gisting tot stilstand zonder dat alle suiker is opgebruikt.

  • Daarna wordt cider op fles gedaan met een kleine hoeveelheid appelsap en gist

  • Na enkele maanden nagisten op fles verkrijgen we een sprankelende cider met alcoholgraad rond 5°

Een typisch voorbeeld van een cider gemaakt volgens de klassieke methode is de biologische "Cidre Brut" van Domaine de la Galotière in Normandië.
Ook Topa wordt volgens deze methode gemaakt.
Cockagee Cider wordt verkregen met enkel wilde gisten.

De wijnmethode wordt vaak op cider toegepast. Het proces verloopt als volgt:

  • Appels, typisch een mengeling van eetappels en meer bittere "cider" appels, worden geselecteerd en verhakseld

  • De verhakselde appels worden geperst tot een ongefilterd appelsap. Dat heet most

  • Deze most wordt vergist in een open tank. Meestal worden hiervoor champagnegisten gebruikt

  • Appelsap bevat minder suiker dan druivensap, dus rond 8° alc is de meeste suiker opgebruikt en komt de gisting tot stilstand

  • Afhankelijk van de gewenste densiteit wordt er (onvergist) appelsap terug toegevoegd. Hierdoor daalt de alcoholgraad en wordt de cider minder droog

  • In principe is het resultaat van deze methode een niet-sprankelende cider. Vaak wordt CO2 achteraf toegevoegd om alsnog een sprankel te verkrijgen

Cider die gemaakt wordt volgens de wijnmethode heeft ook veel meer de kenmerken van wijn. De alcoholgraad is wat hoger (7°-8°), ze is wat droger.

Twee voorbeelden van Cider gemaakt volgens de wijnmethode zijn Abavas Premium Brut en de iets zoetere Abavas medium cider.

 De Charmatmethode wordt in de wijnwereld toegepast op prosecco, lambrusco en andere. Bij cider verloopt het zo:

  • De eerste vergisting verloopt net zoals bij de wijnmethode

  • Na de eerste vergisting wordt de cider in een roestvrijstalen drukvat gedaan met een kleine hoeveelheid appelsap en gist

  • De 2de gisting voltrekt zich in het drukvat

  • Aan het eind van de 2de gisting wordt de cider op fles gedaan. Daarbij wordt vaak een kleine hoeveelheid CO2 terug toegevoegd om het drukverlies te compenseren

Een voorbeeld van de charmatmethode uit ons aanbod is: Abavas Rhubarb wine.

De Champagnemethode verloopt precies zoals champagne gemaakt wordt:

  • De eerste vergisting verloopt net zoals bij de wijnmethode

  • Daarna wordt cider op fles gedaan met een kleine hoeveelheid appelsap en gist

  • De 2de gisting voltrekt zich op fles, net zoals in de champagne, met de kop naar beneden. De flessen worden regelmatig gedraaid zodat het bezinksel naar de kop van de fles zakt

  • Aan het eind van de gisting op fles, wordt de tijdelijke kurk afgenomen. Het bezinksel schiet eruit en de definitieve kurk wordt geplaatst

  • Het resultaat is een perfect heldere cider met het rijke smaak- en geurpallet van een ambachtelijk product

Een voorbeeld van de Méthode Champenoise/ Méthode traditionelle uit ons aanbod is: Ganzenhof Cider

Welke soorten cider bestaan er?

 Er bestaan zoveel verschillende soorten ciders als er appels en cidermakers zijn. Oneindig veel dus.
Elk land heeft vaak zijn eigen stijl, dat wel.
Om het heel eenvoudig te maken kunnen we zeggen dat we cider in 5 families kunnen opdelen:
- Acid cider (hoge zuurtegraad)
- Tannic cider (tanninerijk)
- Perry (Perencider)
- Flavoured Cider (cider met iets toegevoegd, zoals ander fruit, hop of kruiden)
- Ice Cider ( gefermenteerde drank gemaakt uit het sap van bevroren appels)